Eika Alpha@headingTag>
Fondet er eit aksjefond som hovudsakleg investerer i nordiske børsnoterte selskap. Generelt er aksjefond kjenneteikna av høgare risiko enn rentefond og kombinasjonsfond, men òg av moglegheita for høgare avkastning.
Fondet er eit aksjefond som hovudsakleg investerer i nordiske børsnoterte selskap. Generelt er aksjefond kjenneteikna av høgare risiko enn rentefond og kombinasjonsfond, men òg av moglegheita for høgare avkastning.
Eika Alpha hadde i mai måned en absolutt avkastning på 7,12 %. Resultatet er 2,07 % bedre enn referanseindeksen – OSEBX – som på sin side endte opp 5,06 %. Eika Alpha er med det opp hele 19,26 % hittil i år, hvilket er 9,37 % bedre enn OSEBX.
Lange renter sank litt tilbake i mai etter at FED, sentralbanken i USA, gikk langt i å signalisere at ytterligere rentehevinger ikke var noe de vurderte. Styrken i amerikansk økonomi og inflasjonstallene er ennå så sterke at markedet er skeptisk til rentekutt i år. Det er nå priset inn om lag 1,5 rentekutt i 2024. Kronen styrket seg med 2-4 % mot de viktigste valutaene i løpet av mai, men er fremdeles på historisk sett svakt nivå.
Oljeprisen falt ca. 5 USD per fat i mai. Risikopremien knyttet til den spente situasjonen i Midtøsten har avtatt, og de siste lagertallene indikerer at oljemarkedet er mindre stramt enn for 2-3 måneder siden. Gassprisen har imidlertid gått kraftig opp i løpet av mai. Etterspørselen i Europa er fremdeles svak og fallende, men Asia drevet av Kina har kommet sterkt tilbake. Europeiske gasspriser er på bakgrunn av dette opp 15-20 % i mai. Dette har mere enn motvirket fallet i olje for flere av de norske energiselskapene.
Kongsberg Gruppen var sterkeste absolutte bidragsyter i mai måned. Selskapet skal ha kapitalmarkedsdag 4. juni, og markedet forventer at selskapet skal løfte fremtidsutsiktene betydelig. Markedet forventer at selskapet skal ekspandere ut i flere land, bygge ut eksisterende produksjonslinjer og automatisere driften. Markedet har dermed høye forventninger til kapitalmarkedsdagen, og aksjekursen endte opp hele 15,70 % i mai.
Schibsted var også sterk i mai måned. Selskapet kunngjorde at de betaler ut 18 milliarder kroner i utbytte i juni måned, og fristen for å få med seg godtgjørelsen var 31. mai – dette skapte to effekter. Først solgte utenlandske investorer som må betale utbytte på kildeskatt. Deretter kjøpte norske investorer som ville ha med seg utbytte. I sum endte aksjen opp 15,91 % i mai.
Lagerløsningsselskapet Autostore hadde en svak kursutvikling gjennom mai. De solgte ned en del av beholdningen sin i midten av februar og låste aksjene sine til midten av mai.
Vinnere
Tapere
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.